torsdag 8 augusti 2013

En kaka med mycket choklad och lite bortglömd julöl.


   



Varning för mycket choklad! 
Vad gör man med en flaska bortglömd julöl som man hittar längst in i kylen? Jo, man bakar en underbart god chokladkaka. Julöl, Guiness eller någon annan smakrik, mörk öl spelar mindre roll. Själv har jag en vän som precis berättat att hon är halvvägs på väg med att ha inhandlat alla hennes 48 paket till barnens adventskalendrar. Oh my. Då kan väl jag fira semestern med julöl, eller? Kakan får en mustig smak med öl, salt och farinsocker. Saftig och mjuk med en len glasyr. Servera den med en klick rysk yoghurt som du har fått över eller en klick grädde. Jag föredrar något syrligare framför den mäktiga grädden eftersom kakan i sig är väldigt mäktig.







Ölkaka med mycket choklad

2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl kakao
1 dl mörk öl
100 g äkta smör
2,5 dl vetemjöl

Glasyr:
50 g smör
0,5 dl mörk öl
0,25 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
0,25 tsk salt
0,5 dl rysk yoghurt

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Smält sedan smöret i en kastrull på spisen. Blanda alla ingredienser utom mjölet i en bunke. Sikta i kakaon för att undvika klumpar. Blanda med en slev och sikta sedan i mjölet och rör smeten jämn. Rör inte för mycket. Fördela smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Testa med en sticka när kakan är klar, stickan ska inte vara kladdig. 

Smält smör och choklad på låg värme i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda väl. Låt svalna och tjockna lite innan glasyren hälls på kakan som har hunnit svalna ordentligt. Förvara i kylskåp.



Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar