tisdag 27 augusti 2013

Varm chokladfondant med en helt underbar basilikaglass







Här kommer receptet på världens godaste glass och en varm chokladfondant som gjordes för att avrunda lördagens kräftor. Supergott och lite extra lyxigt med portionsformar. Efterrätten passar dem som gillar choklad, och vem gör inte det?


Varm chokladfondant, 4 st portionsformar

100 g smör
150 g mörk choklad, 70%
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl socker

Smält smör på svag värme i en kastrull på spisen, tag av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt smälta och blanda väl. Vispa resten av ingredienserna poröst i en bunke. Blanda försiktigt ner chokladsmeten i äggblandningen lite i taget. Häll upp i fyra stycken små portionsugnsformar, typ suffléformar. Dessa går att göra klara i förväg och förvara i kylen tills det är dags att äta dem. Tag då ut dem ur kylskåpet en stund innan så de inte är fullt så kalla. Värm ugnen till 200 grader och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter. De ska lyfta lite, men bara så mycket att kanterna är klara men mitten är rinnande. Servera dem heta med glassen bredvid.



Basilikaglass

2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver
1 kruka färsk basilika


Sjud mjölk och grädde under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt, vaniljpulver och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande. Tag av från värmen och låt svalna. Finhacka under tiden basilikabladen och blanda ner hacket i smeten innan den ställs in i kylskåpet där den ska mogna i minst 8 timmar. Kör den sedan i glassmaskin efter instruktionerna till din glassmaskin.



Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar