måndag 21 oktober 2013

Kalas! Gräddtårta med äppelfyllning.










Temat för Månadens sötsak hos Söta saker den här gången är KALAS. Just det, kalas. En klassisk gräddtårta men med en fyllning av höstens äppelskörd får bli mitt bidrag.


Tårtbotten:

2 ägg
150 g standardmjölk
200 g vetemjöl
200 g strösocker
5 g vaniljsocker
10 g bakpulver
0,5 tsk salt
125 g rumstempererat smör

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ut äggen och mjölken i en skål. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål eller bunke. Blanda ner smöret i mjölet och vispa ihop det till en grynig massa. Rör sedan ner vätskan i resten, blanda väl men försiktigt. Klä två formar, ca 20-22 cm diameter, med bakplåtspapper i bottnen och smöra dem väl. Fördela smeten i de två formarna men ta lite mer i den ena. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Tänk på att den tunnare kakan kommer bli färdig före den andra.
Låt svalna ordentligt innan du med en kniv delar den tjockaste av dem på längden till två bottnar.

Fyllning 1:
4-5 äpplen
en skvätt vatten

Fyllning 2:
2 påsar Marsánpulver
3,5 dl standardmjölk

6 dl vispgrädde
Hallon till garnering

Skala, tag bort kärnhus och hacka äpplen i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på en skvätt vatten. Koka på svag värme tills äpplena har mjuknat och blivit mos, rör lite då och då. Tag från värmen och låt svalna.
Rör ut Marsánpulvret i mjölken och låt stå 5-10 minuter.

Fördela äppelmos på en botten och lägg sedan på en botten till. Fördela vaniljkrämen på nästa lager innan den sista bottnen läggs på. Pensla gärna bottnarna med saft innan du lägger på fyllningarna för att få den extra saftig. Täck tårtan med plastfolie och låt den stå till sig i kylskåpet till dagen efter då du vispar grädden hårt och täcker tårtan med grädde och garnerar med lite bär.


Follow on Bloglovin

2 kommentarer: