onsdag 30 april 2014

Knapriga mördegskakor med kardemumma och strössel







Den här månaden skulle det bakas någonting knaprigt till Söta sakers bakutmaning och här är mitt bidrag, knapriga mördegskakor med smak av kardemumma. Bättre sent än aldrig, så där i sista minuten.


MÖRDEGSKAKOR MED KARDEMUMMA

150 g smör
150 g socker
250 g vetemjöl
1 nypa salt
1 uppvispat ägg
1-2 tsk kardemumma
2 msk färgglatt strössel

Rör smör och socker vitt och smidigt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta i hop degen. Låt vila i kylen i en timme. Blanda i strössel i degen. Sätt ugnen på 210 grader och kavla ut degen. Ta ut kakor med pepparkaksmått och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i några minuter tills de börjar få färg. Passa dem noga!
Låt svalna på galler. Förvara i täta burkar.

onsdag 23 april 2014

Kardemummaglass





Åh, hemgjord glass i stora lass. Kardemummaglass är nästan lika god som basilikaglass och det säger en hel del. Gör den gärna klar tills precis innan du ska äta den så blir den så där krämig och len som italiensk glass brukar vara. Ställ sedan in resten i frysen.



Kardemummaglass
 
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver
knappt 1 tsk kardemumma, malen
 
 
Sjud mjölk och grädde under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt, vaniljpulver och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande. Tag av från värmen och tillsätt kardemumman. Låt svalna innan blandningen ställs in i kylskåpet där den ska mogna i minst 8 timmar. Kör den sedan i glassmaskin efter instruktionerna till din glassmaskin.
 
 

söndag 20 april 2014

Somrig rabarber- och jordgubbspaj med vit choklad.


Det här receptet hittade jag hos Krille på Nu kokar jag, en underbart god och somrig paj med rabarber, jordgubbar och vit choklad, som jag gjorde och tog med mig till årets påskfirande. I min familj är vi inte så glada för traditionell påskmat så det blev grillat till middag och den här pajen passade utmärkt in i sommartemat.
Jag trodde att pajen skulle bli alldeles för söt men det blev den inte alls, utan det blev en helt lagom kontrast mellan surt och sött. Dock rekommenderar jag er att göra den ett bra tag innan servering för det tog tid för fyllningen att sätta sig så pass mycket att det inte var hela havet stormar i formen. En del av min fyllning hamnade i sätet i bilen på väg till påskfirandet;) Först trodde jag att den inte skulle gå att äta så rinnig den var, men efter en stund i kylskåpet blev den krämig och god. Nästa gång ska jag testa att ha i ett ägg i vispgrädden för att se om fyllningen kan bli lite fastare. Jag hade i ca en deciliter riven vit choklad i grädden också för att få den lite fastare och lät den stå inne i ugnen i 45 minuter istället för trettio. Låt er nu inte avskräckas av mina ord för pajen är väl värd att bakas och den är verkligen underbart god.





 





Rabarber- och jordgubbspaj med vit choklad

3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk strösocker
en nypa salt
100 gram smör

300 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde
florsocker
vit choklad

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker. Smält smöret och rör ihop till en smulig massa. Tryck ut den i en pajform med 24 cm i diameter.
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ansa och dela jordgubbarna. Blanda rabarbern och jordgubbarna med socker och mjöl. Lägg fyllningen i formen.
Riv ca 1 dl vit choklad och blanda med vispgrädden. Häll grädden över fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-45 minuter. Låt svalna och förvara ett tag i kylskåp innan det är dags att servera. Garnera då med lite mer riven vit choklad och pudra över florsocker precis innan servering.


Glad Påsk 2014!




Jag önskar er alla en glad påsk!

måndag 14 april 2014

Kalljästa kuvertbröd bakade på durumvetemjöl


I Allt om mat, 6/2014, hittade jag ett intressant brödrecept som jag bestämde mig för att testa. Brödet får jäsa i kylskåp under natten och får på så sätt en fin, tydlig brödsmak. Durumvetemjölet ger ett matigt bröd med spröd, smakrik skorpa. Ett bröd helt i min smak. Fördelen med kalljäsning är att du får ett gott, nybakt bröd direkt till morgonfrukosten som faktiskt är bra mycket godare än grannbageriets bröd. Det här brödet bakade jag till frukosten men hade passat utmärkt som ett kuvertbröd serverat med lite olivolja av god kvalitet.
Originalreceptet innehöll 100 g blandade fröer och kärnor men jag har gjort om receptet något och hoppade över fröerna för att passa alla i familjen.




Kalljästa kuvertbröd med durumvetemjöl, 20 st

10 g jäst
5 dl kallt vatten
500 g vetemjöl (8,5 dl)
100 g durumvetemjöl (1,5 dl)
1,5 msk olivolja
2 tsk salt
lite olivolja till bunken

Smörj en bunke med olivolja.
Lös upp jästen i lite vatten, tillsätt resten av vattnet och resten av ingredienserna. 
Kör degen i maskin i ca 5 minuter. Degen blir väldigt lös.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåp i ca 12 timmar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och platta ut den lätt med mjölade händer till ca 12x50 cm.
Skär degen i 20 delar med hjälp av en degskrapa.
Vrid bitarna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 270 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler utan att täcka över dem.
 

måndag 7 april 2014

Anne-Sofies italienska lax i ugn med saffranspasta.




Det här receptet tillhör ett av mina absoluta favoritrecept. Det var min svärmor som bjöd på det för många år sedan men jag har bjudit på det många gånger sedan dess. Ugnsstekt lax är så himla enkelt och gott och kräver minimal ansträngning men med ett strålande resultat. Till laxen serverar jag saffransdoftande pasta och massor med nyriven parmesan. De italienska influenserna kommer antagligen ifrån att röran på toppen innehåller soltorkade tomater, men om det räcker för att göra den så värst italiensk det vete hundan.



Anne-Sofies italienska lax med saffranspasta

1 laxfilésida med skinnet kvar
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
5 inlagda soltorkade tomater
2 dl matlagningsyoghurt
1,5 tsk potatismjöl
0,5 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta

500 g bandpasta
1 förpackning saffran
parmesanost i bit

Skölj och torka av laxfilén. Droppa lite olivolja i en ugnsfast form i lagom storlek eller i en braspanna. Lägg på laxfilén och salta och peppra.
Hacka tomaterna och blanda dem med resten av ingredienserna. Bred röran över laxen och ställ in formen i ugnen i 175°C i ca 20-30 min.
Koka bandpasta tillsammans med saffran. 
Servera med nyriven parmesan.