söndag 14 september 2014

Kanelbullsbak en höstlördag






Här är resultatet av lördagens höstbak -  kanelbullar med surdeg!

Receptet är detsamma som till mina vallmofröbullar men med en fyllning av:
250 g rumstempererat äkta smör
250 g socker
20 g malen kanel


Mums!



torsdag 11 september 2014

Kantarellpaj med lök och salami






Paj är ju världens bästa restmat. Sno snabbt ihop ett pajskal, lägg i vad som finns i kylskåpet och häll på en äggstanning. In i ugnen och så är den klar lagom till bordet är dukat, salladen är färdigskuren och barnen har fått på sig pyjamas. Eller kanske världens bästa bjudmat? På ett buffébord eller som tillbehör till kräftor? Eller för att det är så gott? Eller för att det är så enkelt? 



Kantarellpaj med lök och salami

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
 3/4 dl lättkesella

Fyllning:
2 stora nävar färsk bladspenat
 1 hackad gul lök
0,5-1 röd paprika i små bitar
2 dl stekta kantareller
75 g salami i små bitar

3 ägg
2 dl riven vällagrad prästost
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
vitpeppar


Sätt ugnen på 200°C. Nyp ihop vetemjöl och smör till en grynig massa innan kesellan knådas i. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och låt den förgräddas i ca 15 minuter.

Stek hackad lök i lite smör i en stekpanna tills den är mjuk, vänd ner spenaten och stek hastigt. Fördela spenat, lök, paprika, salami och stekta kantareller jämnt i pajskalet.

Blanda ihop ägg, mjölk, ost, vitlök och kryddor och häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen tills den har fått fin färg, ca 30-40 minuter.

 

tisdag 9 september 2014

Persikokaka med kardemumma










Som ni nog har märkt har jag tagit ett uppehåll från bloggen under sommaren, men nu är jag tillbaka med ny energi och med lite mer tid för bakning och matlagning. En del recept och bilder har jag sparat på mig under sommarmånaderna och dem tänker jag lägga upp här allt eftersom. Först ut är ett recept på en somrig persikokaka med kardemumma som passar utmärkt både till sommarfikat och till höstmyset. 
Persikorna jag använde till kakan kommer från mina föräldrars kolonilott och är alltså ekologiskt odlade utan gifter och bekämpningsmedel. Det gillas starkt. Vindruvorna på bilden kommer också därifrån.



Persikokaka med kardemumma
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
100 g smör
1 stort ägg
2 dl standardmjölk
pärlsocker
1-2 persikor, beroende på storlek

Smörj och bröa formen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Nyp ihop smöret med mjölblandningen med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt ägg och mjölk och rör noggrant ihop till en smet. Häll smeten i formen, släta till ytan och strö över lite pärlsocker. 
Skala och skiva persikorna och fördela bitarna jämnt över ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 200°C. 
Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.